Semi-deugen
Even lekker de kantjes ervan aflopen, een bushokje kort en klein slaan of andermans gevoelens aan je laars lappen. Je zou denken dat we onze frustraties allemaal weleens willen uiten door sociaal ongewenst gedrag te vertonen. Maar als ik diep in mijn hart kijk, wil ik dat eigenlijk helemaal niet. Ik ‘deug’ namelijk.
Deugen, het is een oud woord. Maar wat wil het eigenlijk zeggen? Volgens de digitale Dikke Van Dale betekent het braaf zijn en goed oppassen. Een tentamen sociologie dat ik het afgelopen jaar maakte, leerde mij dat de opvoeding van kinderen in vroeger tijden enkel gericht was op gehoorzaamheid. Als een kind daaraan niet voldeed, ‘wilde hij voor geen meter deugen.’ Sinds de jaren 60 staat de zelfontplooiing van het kind steeds meer centraal. Wat mij betreft een belangrijke stap vooruit. Maar hierdoor is het lieflijke woord deugen, zeker online, verworden tot een soort belediging. Als je deugt ben je tegenwoordig een slijmerd, een meeloper. En van het vormen van een eigen mening heb je volgens tegenstanders ook nog nooit gehoord.
Toch heb ik niet het idee dat ik nergens iets van vind. Anders was het me niet gelukt om ruim tweehonderd columns te schrijven. Dus dat argument tegen deugen gaat voor mij niet op. Voor mijzelf geldt dat ik alle taken die ik moet doen, zo goed mogelijk probeer te doen. Als ik een fout maak die ik had kunnen voorkomen, voel ik me schuldig. En wanneer ik denk dat ik iemand onverhoopt onheus bejegend heb, stap ik op diegene af om mijn excuses aan te bieden. Maar bij deze voorbeelden gaat het me er meer om dat ik iedereen tevreden wil houden en dat ik de confrontatie met boze mensen niet wil aangaan. Ik doe het dus niet omdat ik van nature zo vriendelijk ben. Het is puur eigenbelang.
Als ik het zo presenteer, komt het bijna bij het egoïstische in de buurt. Ik krijg gezeik als ik iets niet goed doe en probeer alles daarom foutloos te doen. Het is dat niemand er last van heeft - behalve ikzelf - maar anders had ik net zo goed niet gedeugd als al die tegenstanders. Ik troost me met de gedachte dat ik hierin vast niet de enige ben. Daarom wil ik een tussenterm invoeren. Een middenweg tussen deugen en niet deugen: semi-deugen. Op het eerste gezicht ben je dan een voorbeeldig figuur, maar je opereert puur uit zucht naar eigen voordeel.
Het biedt online ook voordelen: als je jezelf verkoopt als semi-deuger, bluf je de reltwitterende deug-demonstranten meteen af. Zo geweldig ben je namelijk niet meer, want je deugt maar half in plaats van helemaal. Maar nu telt dat niet. Het is namelijk Kerstmis, en dan deugt ineens iedereen. Een wonder! Semi-vrede op aarde.






