Iets dat je niet kunt gebruiken tijdens enge situaties, zoals een oorlog op ons continent, is paniek. Dat heeft geen zin. Toch worden mensen die daar gevoelig voor zijn wel blootgesteld aan een factor die paniek kan veroorzaken: het liveblog, gemaakt door diverse nieuwsmedia.
Sinds het begin van de coronacrisis worden we er dagelijks mee om de oren geslagen. Volgens het handboek van mijn studie journalistiek is het ‘snel, efficiënt en multimediaal en vormt daarmee het ideale genre om in te spelen op de actualiteit en de laatste ontwikkelingen te brengen.’ Dat klinkt heerlijk modern, maar in de praktijk zorgt een regelmatig liveblog voor onrust. Een belangrijke taak voor de journalist is bijvoorbeeld dat hij de informatie filtert, maar dat lijkt niet goed te gebeuren. Voortdurend worden nieuwsberichten gerectificeerd. Bijvoorbeeld de berichten over de doden in het beschoten theater in Marioepol. Volgens de eerste berichten was iedereen dood, nu blijkt dat iedereen nog leeft. Dat maakt het vertrouwen in het medium niet bepaald groter.
Maar ene medium pakt het anders aan dan het andere. De NOS doet het netjes. Eens in de zoveel tijd een update, zakelijk en informerend. Het Algemeen Dagbladbericht al iets bloedstollender, maar schreeuwerige letters blijven achterwege. De Telegraaf doet dat niet. Zij roept bijna iedere dag dat groot onheil nadert. Gisteren zei ze nog dat Poetin binnenkort vast weer gaat dreigen met kernwapens, omdat de opmars van zijn leger stagneert. Ze citeerden een hoge pief uit Amerika. Dat maakte het in feite een aanname, maar die valkuil dekt ze in door aanhalingstekens te plaatsen. Dan kun je alles zeggen, maar omdat het om een citaat gaat, hoeft het uiteindelijk niet te kloppen. Een informatieoorlog waar je mentaal best last van kunt krijgen, als je de nuchterheid en ruimte voor positieve gedachten overboord gooit.
In buitenlandse media (onder meer de BBC) is het niet anders en dat baart me best weleens zorgen. Poetin leest dat natuurlijk ook. Hij heeft zijn volk wel volledig digitaal en mobiel geïsoleerd van de buitenwereld, maar zelf zal hij toch op de hoogte willen blijven over de kwade woorden die de ‘seniele’ Biden inmiddels dagelijks op hem afvuurt. Wat als hij het zoveelste boze bericht op zo’n liveblog leest? Gaat hij op den duur niet door het lint, met nog meer rampzalige gevolgen dan op dit moment?
Nee, doe mij maar iedere avond het NOS Journaal. Een overzicht van het nieuws van de afgelopen dag, behapbaar en rustig gebracht. Maar in tijden waarin paniek op de loer ligt, is het verleidelijk om gedurende de dag op de hoogte te blijven. Met een liveblog, dus. Lastig.