Een oorlog relatief dicht bij ons land boezemt me nogal wat angst in, moet ik eerlijk zeggen. En een enorm schuldgevoel. Want ik kan niet veel meer doen dan geld geven en ik maak me daarnaast voortdurend druk om louter mijn eigen hachje.
Want wat als de Russen naar Nederland komen? Of even tactisch een Nederlandse stad platgooien? Of wat als we toch last krijgen van een ontploffende kerncentrale tweeduizend kilometer verderop? Ik ijsbeer regelmatig door de woonkamer, en vraag me dan af of ik bereid zou zijn om voor ons land te vechten, mocht het zover komen. Ja, ik loop enorm op de zaken vooruit en het egoïsme druipt ervan af. We hebben het in Nederland waanzinnig goed, als je het vergelijkt met de situatie in Oekraïne. Hoewel het er even op leek dat Rusland het militair op landen in de Europese Unie voorzien had, begint dat steeds onwaarschijnlijker te lijken. Als ze dat idee al hadden, zetten ze dat misschien uit hun hoofd, omdat zich nu af begint te tekenen dat het Russische leger minder sterk is dan ze zelf hadden gehoopt. Weinig aan de hand?
Misschien. Maar de angst blijft. Ze zouden uit pure wrok (naar aanleiding van de sancties of de tegenstand die wordt geboden, bijvoorbeeld) een buitenproportioneel zware bom op Oekraïne kunnen gooien. Eentje maar. Maar toch zo zwaar dat het genoeg is voor een reactie van Europa, met alle gevolgen van dien. De-escaleren is er dan niet meer bij. Ik hoop elke dag dat het ‘gewoon’ blijft bij duurdere brandstoffen, kostbaarder brood en een razendsnelle energietransitie. Welvaartsverlies op de korte termijn. Geen fijne boodschap, maar ironisch is daarbij wel dat het stuntelende kabinet nu ineens enorm veel aanpassend vermogen moet laten zien, terwijl ze de energietransitie het liefst zo lang mogelijk had uitgesteld. Maar het meest hoop ik dat ik morgenochtend wakker word en het allemaal een boze droom blijkt te zijn.
Het pessimisme dat ik moeilijk kan onderdrukken zou best eens gegrond kunnen zijn. Want ik voorspel vaker dingen goed. Puur toeval natuurlijk, maar daar gaat het nu niet om. Ik zei een paar jaar terug bijvoorbeeld al dat we het ‘ongetwijfeld slechter gaan krijgen’ in de komende jaren. Alles is zo luxe, dat het raar zou zijn als we dat voor altijd vast konden houden. Ik baseerde mijn verwachting op toekomstige klimaatproblemen, maar blijkbaar wordt een Oost-Europese oorlog de aanleiding om eindelijk duurzaam te gaan leven en niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Zo kan de oorlog op de lange termijn een positief effect hebben voor de gehele wereld. Als we de verstoorde toestanden weer kunnen herstellen, tenminste.
In de tussentijd houd ik me maar vast aan een oud gezegde: De mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest. En vrezen doe ik, godallemachtig.