Je hebt van die mensen die zomaar chagrijnig reageren als je ze iets vraagt. Of die ronduit kwaad op je worden zonder reden. Dat is hun ‘natuur.’ Moet ik me aan deze lui aanpassen?
Zij zijn zich nooit van enig kwaad bewust. Toch vind ik het niet normaal dat iemand mij afblaft, terwijl ik heel gewoon mijn best probeer te doen. Want als ze dat doen, ben ik de hele verdere dag aan het malen en vraag ik me af wat ik in godsnaam verkeerd gedaan heb. Maar wanneer ik de boosdoener daarna weer tegen het lijf loop, kan het zomaar zijn dat hij heel vrolijk is en een praatje met me maakt. Dat is verwarrend.
Volwassenen kunnen dit onvoorspelbare gedrag meestal wel aan. Maar bij kinderen ligt dat heel anders. Als ze geleerd wordt dat ze altijd dingen fout doen, durven ze straks niets meer. Ik had een poosje zo’n juf in groep twee, alleen op vrijdagmiddag. Ze was altijd bozig en wat je ook deed, ze moest en zou schreeuwen. Zelfs bij het zingen.
Wat gaan we doen met de dronken zeeman
Wat gaan we doen met de dronken zeeman
Wat gaan we doen met de dronken zeeman
’s Morgens in de vroegte
‘En jullie gaan niet eerder naar huis voordat jullie heelaa-hop-daargaatie foutloos kunnen zingen.’ Het lag natuurlijk niet aan haar manier van lesgeven dat dit een kansloze missie was voor ons als weerloze en onmuzikale kleuters, vond zij. De redding was dat de helft van de klas begon te huilen en zo medelijden opwekte, anders hadden we daar ’s avonds nog gezeten. Toen ouders haar om een verklaring vroegen, zei ze: ‘Het was maar een grapje, sorry hoor.’
Maar hoe moet je als volwassene dan handelen als je weer eens wordt afgebekt door zo’n hork of horkin? Er zijn drie opties. De eerste is het gedrag imiteren, maar vaak staan de grote bekken wat hoger op het maatschappelijke laddertje dan jij, dus dat kan onfortuinlijke gevolgen hebben. Bij de tweede mogelijkheid negeer je de schreeuwlelijk gewoon, maar dat is eveneens gevaarlijk. Je hebt kans dat hij vraagt ‘waarom negeer je me?!’, en dan moet je dat dus gaan uitleggen. Nee, de derde en minst makkelijk uitvoerbare keuze gebruik ik zelf het liefste: gewoon aardig blijven, al kook je vanbinnen. Je zegt dan dat je zijn punt helemaal begrijpt en je bevestigt zijn gelijk volledig.
Wat ik daarmee probeer te bereiken? Simpel. Onoverbrugbare ergernis oproepen bij de beroepsboze. Want wat is er nou irritanter dan iemand die vrolijk blijft terwijl jij een ruzie uit staat te lokken? Dan wil je vuurwerk, een flinke botsing. Je hoopt op enorm veel gezeik. Maar dat krijgen de azijnpissers van mij niet. Ik laat me niet kennen!