Voor het behalen van mijn VWO-certificaat Engels ben ik begonnen in een Engelstalige roman over een Russische componist. Vierentwintig uur nadat ik startte met lezen, viel Rusland Oekraïne binnen. Nu begint het boek me enorm tegen te staan, dat begrijpt u.
En dat terwijl de Russen zelf eigenlijk niets aan te rekenen is. Zij zijn speelbal van de tijd, net als iedereen, en zijn overgeleverd aan een man die knettergek is geworden en het voor iedereen verpest. Zoals het vaak gaat met oorlogen. De geschiedenisserie Het Verhaal van Nederland bewijst dat het in ons land niet anders is gegaan. Er stond altijd weer iemand op wiens macht hem of haar naar de bol gestegen was en meer wilde. In de prehistorie waren het welvarende boeren die jagers verdreven, in de Romeinse tijd Julius Caesar, in de Middeleeuwen de Christelijken die de Friezen het leven zuur maakten en ga zo maar door. Het recentste voorbeeld in Europa was tot voor kort Hitler, maar nu is er weer een nieuwe opgestaan.
Een groot en angstaanjagend verschil met al die andere oorlogen is dat de gek die nu met landjepik begonnen is grotere wapens dan ooit heeft. Kernwapens. Hoe lang is mijn tot dusver veilige zolderkamertje nog veilig? Als Europa één ‘misstap’ begaat, wordt overgegaan op grootscheeps geweld, heeft de Rus ons verzekerd. En het is wel duidelijk dat hij het meent. Als de Amerikanen en de Fransen vervolgens reageren met nog meer kernwapens, kunnen we ons graf beter meteen maar graven. Pessimistisch en irreëel misschien, maar deze angst houdt me bezig. Ik hoop dat het allemaal ongefundeerde onzin blijkt.
Nog iets griezeligs aan deze oorlog: een invloedrijk man verdraait de geschiedenis. De Russische president hield in aanloop naar de barbaarse inval een toespraak vol met nepnieuws en niemand is in staat om er echt iets tegen te doen. Het naar de hand zetten van het verleden wordt vaker gedaan de laatste tijd. Ik kan mede daarom niet wachten om dit najaar geschiedenis te gaan studeren. Het is van levensbelang dat verhalen van vroeger correct verteld blijven worden en daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Maar dat is nu misschien te veel gevraagd. Als er oorlog komt, kan ik die studie eerst wel vergeten. De geschiedenis leert ons tenslotte dat de geschiedenis zich voortdurend herhaalt, zij het steeds op een andere manier. Dus wanneer deze oorlog niet doorzet, komt er over een paar decennia weer een nieuwe.
Maar ik laat me niet gek maken en probeer dit voorjaar mijn Engels halen om toegelaten te kunnen worden aan de universiteit. Of kan ik beter een cursus Russisch gaan volgen? Het antwoord ligt in de toekomst.