Bas van der Heide
artiest - schrijver - verhalenman

Video- en audioproducties

Beeldbuismannen: een podcast over televisie


Samen met Basz de Jonge en technicus Alec Meijerink maakte ik regelmatig uitzendingen van de Beeldbuismannen: een podcast waarin we televisiemakers interviewen over hun werk, aan de hand van fragmenten uit hun rijke carrière. We zijn in 2019 gestart en maakten sindsdien 16 afleveringen.


Onze rolverdeling is duidelijk: ik doe de research en Basz is erbij voor de aanvullende vragen. Zo sluiten kennis en spontaniteit op elkaar aan.


We maken de podcast vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. Het tweede (2020) en derde (2021) seizoen maakten we live vanaf de Dutch Media Week, in een radiostudio in het prachtige atrium van het instituut.


Onze gasten tot nu toe: Peter Lusse, Sjoerd Pleijsier, Sylvana Simons, Alfred van den Heuvel, Rik Hoogendoorn, Arijan van Bavel, Haye van der Heyden, Edwin Rutten, Karin Bloemen, Carry Tefsen, Marcel Hensema, Jack Spijkerman, Stefan de Walle, Hanneke Groenteman, Dieuwertje Blok en Rian Gerritsen.


Hieronder kunt u alle afleveringen tot nu toe beluisteren.

Seizoen 1 & 2

2020

Aflevering 1: Peter Lusse


We spreken in deze aflevering met acteur Peter Lusse. We kennen hem allemaal nog van de komedieserie Vrienden voor het leven. Maar Peter heeft veel meer gedaan dan dat. Wat doet hij tegenwoordig?

Aflevering 2: Sjoerd Pleijsier


In deze aflevering praten we met acteur en scenarioschrijver Sjoerd Pleijsier. Hij had zijn sporen als acteur al meer dan verdiend, toen hij begon aan de succesvolle komedieserie Toen was geluk heel gewoon. We praten met hem over de tijd voor en na dit grote succes.

Aflevering 3: Sylvana Simons


Sylvana Simons is tegenwoordig politica, maar ze begon haar carrière als vj bij muziekzender TMF. De zender was een daverend succes en werd in korte tijd een begrip. We praten met haar over die periode en over de programma’s die ze daarna gepresenteerd heeft.

Aflevering 4: Alfred van den Heuvel


Alfred van den Heuvel studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht. Hij begon zijn acteercarrière bij toneelgezelschap De Haagse Comedie en speelde bij cabaretgroep Purper. Daarna kwam hij bij de televisie terecht. Hij zat in het panel van Ook dat nog! en is bij velen bekend als Gerard uit de comedyserie Kinderen geen bezwaar. We praten met hem over zijn carrière.

Aflevering 5: Rik Hoogendoorn


In deze aflevering praten we met acteur Rik Hoogendoorn. Na de kleinkunstacademie begon hij als schrijver van de TROS-serie De Familie Oudenrijn en acteerde hij in jeugdseries van de VPRO. In de jaren 90 werd hij bekend als Neef Rik uit Sesamstraat en speelde hij drie jaar Ben in Kees & Co. We praten met hem over zijn carrière, waarin hij meer heeft gedaan dan alleen acteren en schrijven.


Aflevering 6: Arijan van Bavel


In deze eerste live-uitzending tijdens de Dutch Media Week praten we met Arijan van Bavel. Hij is wereldberoemd in Nederland als Adje, een personage uit de tv-show van Paul de Leeuw. We hebben het over deze periode en over de tijd daarvoor, want Adje is natuurlijk ooit bedacht. Ook hebben we het over het werk dat Arijan nu doet: het spelen van kluchten.

Aflevering 7: Haye van der Heyden


Haye van der Heyden is acteur, zanger, maar bovenal scenarioschrijver. Hij is verantwoordelijk voor de programma-ideeën van zeer succesvolle komedieseries als In de Vlaamsche Pot en Kinderen geen bezwaar. Voor de laatste serie schreef hij ook alle scripts. We praten hierover met hem, maar ook over zijn samenwerking met grote mensen uit het vak. Onder meer John Kraaijkamp sr. en John de Mol komen aan bod.

Aflevering 8: Edwin Rutten


In de tweede live-uitzending tijdens de Dutch Media Week is Edwin Rutten onze gast. Hij is natuurlijk voor altijd bekend als Ome Willem, maar hij heeft nog veel meer gedaan. Van origine is hij bijvoorbeeld zanger. Hij vertelt hier op geheel eigen wijze over.

Aflevering 9: Karin Bloemen


Karin Bloemen is een echt theaterdier, maar ze is ook veelvuldig op de televisie te zien geweest. We praten met haar over televisieseries waar ze in acteerde, over het presentatiewerk dat ze deed en over haar samenwerking met grootheden als Ischa Meijer en Piet Römer.

Aflevering 10: Carry Tefsen


Actrice Carry Tefsen behoeft weinig introductie. Ze vertolkte in de jaren 80 en 90 de rol van Mien Dobbelsteen in de razend populaire comedyserie Zeg 'ns Aaa. Op een goed moment was ze bijna bekender dan de Koningin! We praten met haar over dit succes en over tal van andere dingen die ze gedaan heeft in haar carrière. Midden jaren 60 was ze bijvoorbeeld ook al betrokken bij televisie, dus ook over het prille begin van het medium hebben we het. Daarnaast praten we over recenter werk, zoals haar rol van Opoe Withof in de remake van 't Schaep met de Vijf Pooten.

Seizoen 3

2021

Aflevering 11: Marcel Hensema


Marcel Hensema is al jaren actief als acteur op televisie, film en in het theater. In de tv-serie Hollands Hoop speelde hij een hoofdrol, maar we hebben het ook met Marcel over zijn andere televisiewerkzaamheden. In 1985 was hij bijvoorbeeld al te zien in het klassieke Stuif es in. Hoe ging het er achter de schermen van al zijn producties aan toe? En hoe is het om acteur te zijn en je in verschillende werelden te begeven?

Aflevering 12: Jack Spijkerman


Wie Jack Spijkerman zegt, zegt Kopspijkers. Hij maakte jarenlang legendarisch geworden satirische programma's voor de VARA. Daarover praten we, maar we hebben het ook over de begintijd van Jack. De Steen en Been Show komt aan bod en we spreken over de controversiële Nachtshow. Ook geeft Jack zijn mening over de televisie van tegenwoordig.


Stamboomklimmen: een reis door mijn verleden


In het najaar van 2020 maakte ik een serie over mijn voorouders. Na jarenlang archiefonderzoek had ik de behoefte om te zien wat ik allemaal had onderzocht. Ik besloot de plaatsen waar mijn voorouders woonden te gaan bezoeken. Mijn camera nam ik mee en naast het uitlichten van bijzondere verhalen over personen in mijn stamboom, vertelde ik ook iets over de geschiedenis van de plaatsen die ik aandeed.


Meer weten over mijn grote passie genealogie? Bezoek de genealogie-pagina op deze website.


Bekijk hieronder de zes afleveringen van Stamboomklimmen.

Aflevering 1: Dinxperlo - De Heurne - Schuinesloot


In deze eerste aflevering bezoek ik eerst het dorp Dinxperlo, helemaal in het oosten van Gelderland. Mijn voorouders woonden drie kilometer ten westen van dit dorp, in de kleinere gemeenschap De Heurne. Hier wandel ik ook naartoe. Ik vertel ondertussen over de geschiedenis van het dorp en de geschiedenissen van mijn voorouders die er leefden. Eén van mijn voorouders, Wessel Lammers (1822-1888), belandde bijvoorbeeld in een krankzinnigengesticht. Daarna bezoek ik kort het Overijsselse Schuinesloot (nabij Slagharen). Daar woonden mijn overgrootouders Jan van der Heide (1902-1994) en Grada Willemina Brus (1909-1995).

Aflevering 2: Wedde - Bellingwolde - Wymeer


In de tweede aflevering speur ik aan moeders kant in Oost-Groningen. In Wedde vind ik zeer tastbare bewijzen van het bestaan van mijn voorouders, de familie Haselhoff. Zij werkten op een schilderachtige locatie. De laatste Hazelhoff in mijn lijn was mijn overgrootmoeder Marieka Geertruida Klasiena Hazelhoff (1898-1987). Daarna behandel ik een rijke tak van de familie in Bellingwolde en vervolgens steek ik enkele kilometers de grens over, op weg naar het eindpunt: het Duitse dorpje Wymeer. Dit zijn allemaal voorouders van mijn betovergrootmoeder Janna Brouwer (1862-1907).

Aflevering 3: Wanneperveen - Belt-Schutsloot - Beulake


In de derde aflevering ben ik in waterrijk veengebied in het westen van Overijssel. Het deel van mijn voorouders dat aan turfwinning deed, de familie Slot, woonde tot de 19de eeuw in het natte Wanneperveen en nog nattere Belt-Schutsloot. Deze dorpjes leiden mij naar een nog vroegere geschiedenis van mijn voorgeslacht: het dorpje Beulake. Dat wordt interessant, want daarmee is iets heel bijzonders aan de hand.

Aflevering 4: Medemblik - Andijk - Enkhuizen


De vierde Stamboomklimmen speelt zich af in de regio West-Friesland, provincie Noord-Holland. De familielijn Schuurman aan vaders kant woonde hier tot het begin van de 20ste eeuw. In 1910 verhuisde mijn in Andijk geboren betovergrootvader Klaas Schuurman (1890-1953) naar Wisch in Gelderland. Ik bezoek de historische stad Medemblik, de buurt Buurtje in dijkdorp Andijk en sluit de tocht af in de Westerkerk in Enkhuizen, waar ik een herinnering vond aan mijn verre voorouder Thomas Keetbaas (overleden in 1780).

Aflevering 5: Veendam - Wildervank - Gasselternijveen


In de vijfde aflevering ga ik op zoek naar mijn familie in de Veenkoloniën. Ik bezoek het Veenkoloniaal Museum in Veendam, waar zich nog familiefoto's bevinden in het depot. Eén van de foto's hangt zelfs in de vaste expositie van het museum. Op weg naar Wildervank passeer ik het huis van mijn betovergrootouders Geert Lukkien (1875-1965) en Pietertje Drost (1875-1964). In Wildervank bezoek ik de Margaretha Hardenbergkerk en begraafplaats Dalweg 36, waar familieleden begraven liggen, onder meer Jan Nikolaas Hazelhoff (1865-1930) en zijn echtgenote Heikiena Scholten (1873-1933). Als laatste bezoek ik het Drentse Gasselternijveen, waar de aan mij verwante familie Braam oorspronkelijk vandaan komt.

Aflevering 6: Melick - Sint-Odiliënberg - Roermond


In de zesde en laatste Stamboomklimmen bezoek ik Limburg. Ik maak een wandeling tussen de Katholieke dorpjes Melick en Sint-Odiliënberg en vertel het verhaal van mijn voorouder Antonie Geraets (1773-1842) die vanuit Melick via Dordrecht en Rotterdam helemaal naar Drenthe reisde. Hij was één van de eerste tweeënvijftig kolonisten van de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord. In Roermond kijk ik ook nog even rond en bezoek ik de prachtige Munsterkerk.

Share by: